Чи потрібен дрес-код у навчальному закладі?

Щороку перед батьками постає питання: чи потрібна форма учням, чи доцільно дотримуватись дрес-коду в навчальному закладі?

Чи потрібен дрес-код у навчальному закладі?

Щороку перед батьками постає питання: чи потрібна форма учням, чи доцільно дотримуватись дрес-коду в навчальному закладі?
Дрес-код – це своєрідна система знаків в одязі (колір, стиль і т. п.), яка повідомляє навколишньому світу про належність людини до тієї чи іншої діяльності. Форма в навчальному закладі на сьогоднішній день являє собою обов’язковий набір одягу, яку учні повинні надягати на себе під час перебування в навчальному закладі, а також поза його стін на офіційних заходах. Прихильників та противників у введення в навчальних закладах дрес-коду учня предостатньо. Так про що насправді говорять ті, хто «за», і ті, хто «проти»? Наводимо основні тези цієї дискусії.

Аргументи \”ЗА\” дрес-код:
– діловий одяг дає можливість «згладити» різницю між «забезпеченими» та «бідними» учнями, оскільки усі одягаються більш-менш однаково. Це дозволяє уникнути заздрощів та згладити соціальну нерівність;
– батькам не потрібно думати, який одяг купувати. Крім того, купити діловий одяг дешевше, ніж різноманітне вбрання, яке доведеться щодня чергувати;
– діловий одяг дисциплінує учнів, прививаючи їм почуття смаку та стилю, а також розуміння, який одяг доречно носити в тих чи інших обставинах;
– дрес-код може бути одним з інструментів виховання патріотизму (наприклад, елементи вишивки в українському стилі можуть пробудити в учнях «пам’ять предків», різноманітні орнаменти розвивають почуття прекрасного, вчать любити українську спадщину).

Аргументи \”ПРОТИ\” дрес-коду:
– невідповідність між ціною на діловий одяг та його якістю;
– законодавчо не затверджено єдині зразки форми чи ділового одягу (кожен навчальни заклад сам вирішує, який одяг обрати) та не визначено, хто буде її виготовляти.

В дискусіях вимальовується лише один компроміс – намагатися одягатися стримано у «класичному» стилі.