Шевченківський тиждень

З метою вшанування великого Тараса Шевченка та відзначення 203-ї річниці від дня народження, 156-річчя від дня смерті, популяризації культурно-духовної спадщини українського генія серед учнівської молоді з 03 березня по 10 березня 2017 р. у ДНЗ «Дніпропетровський ЦПТОТС» проводився Шевченківський тиждень.З метою вшанування великого Тараса Шевченка та відзначення 203-ї річниці від дня народження, 156-річчя від дня смерті, популяризації культурно-духовної спадщини українського генія серед учнівської молоді з 03 березня по 10 березня 2017 р. у ДНЗ «Дніпропетровський ЦПТОТС» проводився Шевченківський тиждень.

03 березня серед учнів Центру проводився конкурс стіннівок, присвячених життю і творчості Великого Кобзаря «З дитинства йду я до Тараса». 1 місце вибороли учні групи ПМП-16-16 (автор Костенко Влада). Того ж дня у приміщенні бібліотеки навчального закладу була оформлена книжкова виставка присвячена 203-річниці від дня народження співця вільної України, геніального поета, прозаїка, драматурга, мислителя, історика, етнографа, фольклориста, талановитого художника – Т.Г.Шевченко.

Шевченківський тиждень

 

Шевченківський тиждень

Минають віки, стираються написи на камені, тліють книги, руйнуються будівлі, але слово Шевченка – живе і вічне. Його творчість зігріта гарячою любов’ю до Батьківщини, пройнята священною ненавистю до ворогів і гнобителів народу. Про те , що його думи, його пісні , його полум’яний гнів, його боротьба за світлу долю трудового люду були і залишаються думами, піснями, гнівом і боротьбою мільйонів, класні керівники та учні розповідали на інформаційних годинах «А залишаюсь я живим серцем свого народу», які протягом усього тижня проходили в групах.

Шевченківський тиждень

6 березня у кабінеті української літератури, затамувавши погляд, учні Центру переглядали фільми «Розповіді про Шевченка», «Шевченкове Слово правди і любові», «Обличчя української історії. Тарас Шевченко», «Т.Шевченко. Заповіт », «Той, хто прорік націю» знов поринувши у світ думок палкого патріота,його почуттів,переживань,страждань. Звучали записи пісень на слова Великого Кобзаря. Українська символіка, кетяги калини, колоски пшениці, вишиті рушники, книжкова виставка, портрети Шевченка, учнівські малюнки, прикрашали навчальний кабінет.

Шевченківський тиждень

Викладач української мови та літератури Біднова Н.І. організувала конкурс на кращого читця поезій Шевченка, який тривав протягом тижня. Учні також напам’ять розповідали уривки із поем Шевченка «Катерина», «Гайдамаки», «Сон», супроводжуючи свої виступи презентаціями. Мета цього заходу: повторити й узагальнити матеріал про творчість Т.Г.Шевченка, розвивати логічне мислення, навички виразного читання напам’ять. Найкраще передали глибину Шевченківського слова, артистично і пристрасно відобразили настрої ліричних героїв переможці конкурсу: учениці груп КК-15-18, ПМП-16-16 Крошка І. (вірш «Лілея») та Грабовська М. (уривки з поеми «Катерина»).

Шевченківський тиждень

9 березня, день народження митця, відзначили проведенням науково-практичної конференції «Феномен Тараса Шевченка: погляд крізь століття». Науково-практична конференція проводилася з метою здійснення комплексного наукового розгляду досліджень геніальної творчості Великого Кобзаря та розвитку умінь й навичок зв’язного викладу думок, творчої й пошукової діяльності педпрацівників та учнів, виразного читання поезії; сприяння підвищенню зацікавленості учнів до особистості та творчості Т. Шевченка, до збереження та переосмислення нашої духовної спадщини; сприяння вихованню почуття національної гордості, людяності, поваги до надбань українського народу.
Конференцію відкрила викладач української мови та літератури Біднова Н.І., яка привітала всіх учасників і гостей, побажала плідних пошуків нових граней Шевченкової творчості, відзначила потужну енергетику думки та слова Кобзаря, його, без перебільшення, унікальність та неповторність як особистості, так і митця.
З цікавими доповідями виступили педагоги закладу та учні. Так, прозвучали ґрунтовні доповіді про гендерний діалог в творчості Шевченка (директор Войтович Н.В.); про взаємозв’язок творчості Шевченка та творчості європейських поетів (викладач англійської мови Орловська О.А.); про талант Шевченка як художника (майстер в/н П’яних Д.В.) та гравериста (викладач спецдисциплін Мерзленко Т.В.). Викладач математики Мішенкова І.Г. акцентувала увагу присутніх на надзвичайній і найволелюбнішій книзі – «Кобзар», книзі, яка ввібрала в себе мудрість віків і має особливе заповітне значення для усього українського народу. Особливо жвавий інтерес викликала доповідь викладача історії Міщук О.В., яка розповіла про приватне життя Шевченка, його звички та цікаві факти з його життя. Свіжо й актуально прозвучала доповідь про кулінарні вподобання поета (майстер в/н Шевченко Т.О.). Привернули увагу слухачів міркування про вплив особистості Шевченка на події сучасності, зокрема, Революцію гідності (учень гр. КК-16-23 Гетьман Іван); про фольклорну символіку у мовотворчості Шевченка (учениця гр. ПМП-16-8 Левицька Євгенія); актуальність творчості Шевченка висвітлила учениця гр. ПМП-16-16 Білокобилко Анастасія.
У невеликих перервах між доповідями присутні мали змогу насолодитися безсмертним «Заповітом» на різних мовах світу у виконанні учнів; декламуванням віршу Варвари Рєпніної «Вернути б час..» та відеофільмами про життя і творчість Великого Кобзаря, українського генія, сина свого народу.
Захід сприяв вихованню поваги не тільки до Шевченкового слова, але й підвищенню інтересу до детального вивчення його особистого життя та творчості. Підготовка педпрацівників та учнів до конференції пройшла ґрунтовно, адже були висвітлені різні питання. Така робота стимулювала розвиток дослідницьких вмінь педагогів та учнів, були виявлені нові факти з біографії Шевченка як письменника, поета, художника, громадського діяча.

Шевченківський тиждень

 

Шевченківський тиждень

 

Шевченківський тиждень

 

Шевченківський тиждень

Також 9 березня вихователі гуртожитку організували та провели літературні читання безсмертних творів Тараса Шевченка. В заході прийняли участь 14 учнів разом з майстром в/н Логуновою Ю.А. та вихователем Рощиною Р.Г. Поезію Шевченка учні і дорослі читали з великим задоволенням і натхненням.

Шевченківський тиждень

 

Шевченківський тиждень

На сучасному етапі розвитку України саме Т.Г. Шевченко та його творчість є духовними наставниками,прикладом справжньої відданості і любові до рідної землі, рідного краю.