День рідної мови

Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови.

Рідна мова дорога кожному з нас.
Рідною мовою ми вимовляємо наші перші слова і найкраще висловлюємо наші думки.
Вона є базою, на якій усі люди розвивають свою особистість з моменту свого першого подиху,
і вона є тим, що підтримує нас протягом усього життя.
Вона є засобом навчати повазі до самого себе, до своєї історії,
до своєї культури і, головне, до інших людей з усіма їхніми особливостями.

К.Мацууро

Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року. Головна його мета – сприяння мовній різноманітності світу, стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн, а також зближення культур, їхня активна взаємодія в мовних питаннях, бо саме мови є важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
Рідною мовою нашого народу є українська. Належить вона до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Українською мовою в світі користується від 41 до 45 млн осіб, вона є другою чи третьою слов’янською мовою за кількістю мовців. Українська мова є однією з наймелодійніших мов світу.
Українська мова – це мова незрівнянного сміхотворця Котляревського, мова геніального поета Тараса Шевченка. До пророчих звучань шевченківської поезії і досі так ніхто в світі не піднявся. Це лірична мова кращої з кращих поетес світу – Лесі Українки, мова нашого філософа-мислителя Франка, який вільно володів 14 мовами, проте рідною, а отже, найдорожчою, вважав українську.

День рідної мови

Тож, учні під керівництвом викладача української мови та літератури Біднової Н.І. підготували урочисте свято з приводу відзначання Міжнародного дня рідної мови. Сьогодні тут прозвучали вірші М.Рильського, В.Симоненка, В.Сосюри, Д.Павличка та ін., гуморески П.Глазового, пісні про рідну мову; було проведено вікторину мовознавців та гру “Протилежності”.

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови

 

День рідної мови